Ucube “Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”nin tek dayanağı “Cumhur İttifalı”nın küçük ama büyük ortak AKP’den çok daha etkili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün partisinin genel merkezinde “özel gündemli” basın toplantısında “Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Maddelik Yeni Anayasa” http://www.mhp.org.tr/htmldocs/mhp/4813/mhp/Milliyetci_Hareket_Partisi_Genel_Baskani_Sayin_Devlet_BAHCELI__nin_Parti_Genel_Merkezinde_duzenledikleri_Basin_Toplantisi_Metni_.html başlığı altında başlattıkları ve sonlandırdıkları “100 Maddelik Yeni Anayasa taslağı” çalışmalarını açıkladı.
İttifak’ın ve İktidar’ın büyük ortağı AKP’den ilk değerlendirme, Grup Başkanı –Amasya Milletvekili- Naci Bostancı’dan https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/akpden-mhpnin-100-maddelik-anayasa-taslagina-ilk-yorum-1833402 geldi:
“Sayın Bahçeli’nin Cumhuriyetin 100. Yılında 100 maddelik yeni anayasa teklifini memnuniyetle karşılıyoruz. Bizim de anayasa yazım sürecimiz bitmek üzere. Detaylarıyla birlikte inşallah bayramdan sonra uygun bir vakitte kamuoyu ile paylaşılacaktır. Anayasalar toplumsal uzlaşma metinleri olmak durumundadır. Biz öncelikle Cumhur ittifakı olarak kendi içimizde bir çalışma yapar ve nihayet diğer partilerle bir süreç yürütmek isteriz. Parlamentoda temsil edilen tüm partiler Anayasa konusunda yaklaşımlarının ne olduğunu birer taslak metinle ortaya koyarlarsa bu yerinde olur.”
Tanrı aşkına Bahçeli ve Bostancı kaç yıllık siyasetçiler?!
Anayasa yapmanın böyle olmadığını bilmiyorlar mı?!
12 Eylül 1980 faşist askeri darbenin generalleri bile bunlar gibi düşünmediler, yapmadılar, yaptırmadılar!
82 Anayasası’nı, oluşturdukları “Danışma Meclisi”ne bıraktılar!
Bahçeli’nin dün açıkladığı “100 Maddelik Yeni Anayasa taslağı”, topluma “sunum” değil, dayatmadır!
AKP’nin de önümüzdeki günlerde açıklayacağı “Yeni Anayasa” taslağı, üç aşağı, beş yukarı aynı içerikte ve “dayatma” amaçlı olacak!
Bir araya getirilmiş, yazgı (kader) birliği yaptırılmış iki ortağın, kendilerinin ve kendilerini iktidara taşıyanların siyasi geleceklerini, ekonomik çıkarlarını garanti altına alacak “Yeni Anayasa”da ayrı gayri düşme olasılıkları var mı?!
O l a m a z !..
Türk halkı, Bahçeli’nin “100 Maddelik Yeni Anayasa” taslak metnini açıkladığı dakikalar içinde elinin tersiyle itti!
Aynı tepkiyi, AKP’nin metninde de verecek!
Dahası…
Cumhur İttifakı, Cumhur İttifakı İktidarı ortakları AKP ve MHP’nin, halkoylaması (referandum) yoluyla onaya sunacakları “Yeni Anayasa taslağı”nı, yapacakları, yaptıracakları her türlü katakullilere karşın, yüzde 70 oranı üzerindeki “Hayır” oyu ile sandığa gömecek!
Bahçeli’nin dün bu dayattığı, Cumhur İttifakı olarak da ortak hazırlayacakları “Yeni Anayasa” metni bir-iki ekleme, çıkarmayla aynı olacağı çok net!
Dayatılacak taslak veya metinde, ucube “Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”nin adının, “Türk Tipi Başkanlık Sistemi” olarak değişeceğini; bu ülkenin kurtarıcısı ve bu demokratik, laik Cumhuriyet Devleti’nin kurucusu dünya lideri Kemal Atatürk’ün adının anılmayacağını göreceğiz!
Çünkü…
“Anaya nasıl yapılır” bilgisinden yoksun ve çöken, altında kaldıkları ucube “Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”nin hamalları Cumhur İttifakı ortakları AKP ve MHP, dayatacakları sözde “Sivil Anayasa”larını Türk-İslam Sentezi felsefesine, anlayışına oturtmuşlar!
Çağdaş “Anadolu Müslümanlığı”nın sahibi onurlu, yüce, Atatürkçü Türk Halkı’nın, Bahçeli’nin “Siyaseti gladyatör arenasına dönüştürmek akıl harcı değildir” sözünden etkilenerek, aynı sözü, kulakları yırtarcasına haykıracağını öngörebiliyorum!
“Kendi ayağımıza kurşun sıkacak kadar şuursuz olamayız.
Bindiğimiz dalı kesecek kadar ahmak olacak halimiz de yoktur” sözlerine katıldığım, “Elbette karar milletindir, takdir milletindir, irade milletindir” sözüne karşılık “Söylediğiniz gibi olun” çağrısında bulunacağım, “Darbeci bir özelliğe sahip ve parlamenter sistemin mantığına göre yapılmış mevcut Anayasa ile 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sonrası yönetim hayatımıza giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, yani, Türk Tipi Başkanlık Modeli arasında onarımı, tamiri ve telafisi imkansız bir çelişki ve uyumsuzluk yumağı söz konusudur” tümceleriyle bitirdiği dünkü konuşmasında “Milli İrade” sözcüklerini de birkaç kere dillendiren Bahçeli’ye “Milli İrade nedir, ne anlıyorsunuz?” diye sormak isterim.
Biliyorum, yanıt gelmeyecek, sormakla kalacağım.
Ama ben yarınki yazımda, -büyük bir gelişme olmazsa- “Milli İrade”yi yazacağım.
Yaptıklarına bakarak, Devlet Bahçeli’nin “Milli İrade” anlayışıyla karşılaştırırsınız…
Yorum Yaz