16 Nisan 2017’de 18 maddelik Anayasa değişikliği halkoyuna sunuldu. https://www.haberturk.com/gundem/haber/1427214-adan-zye-16-nisan-referandumu-madde-madde-yeni-anayasa
Mühürsüz oylar ve zarflar, Yüksek Seçim Kurulu’nun “bir garip kararı” ile geçerli sayıldı, sonuçlar “atı alan Üsküdar’a geçti” anlayışıyla –yüzde 48.59 (23 milyon 777 bin 91) HAYIR’a karşın, yüzde 51.41 (25 milyon 157 bin 25) EVET’le- kabul edildi. https://www.sabah.com.tr/secim/16-nisan-2017-referandum/
Böylece…
Bir süreden beri “fiili uygulanan” ucube “Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemİ” hukuki tanım kazandı, hukuki yapıya kavuştu!
Cumhurbaşkanı seçilen siyasi parti genel başkanının, partisinden ve partisinin genel başkanlığından istifasına gerek görülmedi!
Tepeden tırnağa çelişki!
Tepeden tırnağa hukuksuzluk!
Ve…
Böyle bir ucube sistem, dünyada ilkti!
Hem de…
Dünya lideri Kemal Atatürk’ün, “Parlamenter Sistemle” yönetilin, demokratik, laik Türkiye Cumhuriyet’inde!
İnsanın inanası gelmiyor!
Bu 18 maddelik anayasa değişikliği ardından, 24 Haziran 2018’de yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri ile AKP, MHP, BBP ortaklı “Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı, değişiklik öncesi anayasaya göre halk tarafından Cumhurbaşkanı seçildiği için AKP üyeliğinden ve AKP Genel Başkanlığından istifa eden Recep Tayyip Erdoğan yeniden AKP üyesi, AKP Genel Başkanı oldu; yüzde 52.59 (26 milyon 330 bin 823) oyla ilk turda Cumhurbaşkanı seçildi. https://tr.wikipedia.org/wiki/2018_T%C3%BCrkiye_cumhurba%C5%9Fkanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1_se%C3%A7imi
18 Maddelik anayasa değişikliğinin “Adaylık ve Seçimi” başlıklı 2’inci maddesinde “Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir” denir.
“Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır” tümcesi de maddeler arasında yer alır.
Ucube “Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” ikinci yılında çöktü!
Çökmesi çok doğaldı!
Çünkü…
Oylama öncesi iyi anlatılamayan ucube sistemi Türk halkı yaşayarak tanıdı, hiç de kendisine, ülkesine uygun olmadığını anladı, elinin tersiyle itti.
Şimdi, ucube sistemin dayatanlarıyla karşı karşıya!
Söylem monotonluğundan eylem etkinliğine bir türlü geçemeyen “muhalefet ağaları”, halkın baskısıyla “erken seçim” isteyip dururlar.
Erken seçim kararını, değişen anayasa maddelerine göre Cumhurbaşkanı ya da Kamutay (TBMM) alır.
Erken seçim kararı alındığında, Milletvekili Genel Seçimi ile birlikte Cumhurbaşkanlığı seçimi de yapılacak.
Millet İttifakı”nın öncülük ettiği muhalefet “erken seçim” isterken, “Cumhur İttifakı” ve “Cumhur İttifakı İktidarı” ortakları “Erken seçim yok. Seçimler süresinde, 2023 yılında olacak” diyorlar.
Seçim tartışılarına, AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanının 3’üncü kere Cumhurbaşkanı adayı olup olamayacağı tartışması eklendi.
Zıt iki görüş var:
Kamutay, erken seçimi kararı alırsa, mevcut Cumhurbaşkanı 3’üncü kere Cumhurbaşkanı adayı olabilir; ama Cumhurbaşkanı, Kamutay’ı fes edip erken seçim kararı alırsa, 3’üncü kere Cumhurbaşkanı adayı olamaz.
Bu görüşün karşısında olanlar, “Hiçbir yasal engel yok, olabilir” diyorlar.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Av. Mehmet Uçum ise bir adım daha ileri gidiyor, Cumhurbaşkanı’nın iki dönem şartının anayasal olarak 16 Nisan 2017’den sonraki dönemi kapsadığı https://www.haberturk.com/mehmet-ucum-cumhurbaskani-nin-iki-donem-sarti-16-nisan-2017-sonrasini-kapsar-3066551 savında bulunuyor!
AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı “seçim kararı” almak istemiyor.
Cumhur İttifakı ortakları da almasından yana değiller; çünkü Kamutay’da erken seçim kararını çıkartacak sayısal güçleri yok.
Muhalefeti desteği olmadıkça, Kamutay’dan erken seçim kararı almaları çok zor!
Ya normal süreyi, 2023’ü bekleyecekler ya da Kamutay ayağını zorlayacaklar!
Karşılarındaki muhalefetin “erken seçim” istemleri, sarılacakları dal olabilir!
“Erken seçim kararı”nı, Kamutay’a taşırlarsa, “Erken seçim” deyip duran karşılarındaki “Millet İttifakı”nı ve “dostlar”ını zora sokarlar.
“Millet İttifakı” ve “dostları”, seçimde iktidardan düşürmek istedikleri “Cumhur İttifakı”nın ve Cumhur İttifakı İktidarı”nın 1 numarası AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanının 3’üncü kez Cumhurbaşkanı adayı olmasını sağlarlar!
“Millet İttifakı” ve “dostlar”ı bunu, Türk halkına, Türk seçmenine nasıl anlatacak?!
Tersten de bakalım:
Dillerinden düşürmedikleri erken seçim önergesi “Cumhur İttifakı” ortakları AKP, MHP, BBP tarafından Kamutay’a getirildiğinde, ret ederlerse, seçmenin bunlara (Millet İttifakı’na, “dostlar”ına) tepkisinin çok sert olacağı kaçınılmaz!
Buna da, “Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olmak” denir!
Gözlemim o ki:
“Millet İttifakı” ve “dostlarımız” dedikleri, ne “Cumhur İttifakı”nın böyle bir “Kamutay baskını”na, ne de erken seçime hazır değil!..
Yorum Yaz