Gündemi, gündem gerisi konuları bugün/bu hafta bir kenara koyuyorum, kaç zamandır ertelediğim konuyu yazıyorum.
Ülkenin acil konu ve gündemlerinden biri, “barınma/konut sorunu”dur.
Özellikle şu günlerde, varlıklılar dışında, çalışan insanlarımızın bir kısmı “ev sahibi olabilme”, bir kısmı “yüksek kiralarla baş edebilme” derdinde.
Ve bu yeni değil.
Yadsınamaz…
Önceki iktidarlar, vatandaşların “barınma” veya “konut” sorununu çözmek için “çalışmalar” yaptılar.
Bugünkü iktidar ise sorundan, siyasi ve parasal getirim (rant) çıkarma, kazanımlar elde etme peşinde.
Yetmezmiş gibi…
Partim CHP’min, 4 ve 5 Kasım 2023’teki 38’inci Olağan Kurultay süreci bitiminde, Kamutay (TBMM) Genel Kurulu’nda, Cumhur İttifakı ve Cumhur İttifakı İktidarı’nın ortağı siyasi partilerin (AKP, MHP, BBP, DSP, YRFP, HÜDA PAR) Milletvekillerinin oylarıyla, “Kentsel Dönüşüm Yasası” kabul edildi.
İlginçtir; sessiz sedasız geçti, gündem olmadı; muhalefet partileri gündeme getirmediler!
Ve bu yasayla iktidar, “getirim” açısından “değeri yüksek”, dahası “değeri çok yüksek” yerleri, arsaları (üzerlerinde isterse tapulu özel mülkler olsun), “rezerv alanı” ilan edecek, oradaki insanları başka yerlere sürecek, “depreme dayanıklı konutlar” yapacak!
(Tırnak içimde ‘depreme dayanıklı konutlar’ diye yazdım ama özde ‘getirime dayalı konutlar’ demek doğru olacak.)
Söz konusu yasanın ana özelliklerinden biri, Anayasa ve yasalarla güvenceye alınmış “tapu teminatı”nı ve “mülkiyet hakkı”nı yürürlükten kaldırıyor, vatandaşı tapudan, mülkiyet hakkından, dolayısıyla “barıma”dan yoksun bırakıyor!
Toplumun yoksullaşan yüzde 80’i, yakın gelecekte ciddi konut/barınma sorunu yaşayacak!
Sonuçta…
Ne yazık ki…
”Baraka, teneke, mağara evler” kaçınılmaz olacak!
Oysa…
Bu ülkenin, bu ülke halkının, bu ülkede yasayanların bir “KEY”i vardı.
(Atatürk dönemine kadar uzanan benzeri unutulmamalı.)
KEY’in açılımı “Konut Edindirme Yardımı” idi.
KEY’in Yasası da vardı:
“5664 Sayılı Yasa”.
1987 yılında çıkan bu yasanın amacı şöyle tanımlanıyor:
“Mülga* 3320 sayılı Memurlar ve İşçiler ile bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkında Kanun uyarınca hak sahibi olanlara nakit veya hisse senedi olarak ödeme yapılmasına ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir.”
5664 Saylı “Konut Edindirme Yardımı” Yasası’nı, 1987’de iktidardaki Anavatan Partisi’nin (ANAP’ın) Kurucu Genel Başkanı merhum Turgut Özal’ın başında bulunduğu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 45’inci Hükümet’i çıkarmıştı.
Çıkmasında ve uygulanmasında en çok emeği geçenlerden biri…
ANAP’ın 37’inci kurucularından, Özal Başbakanlığındaki 46’inci Hükümet’in Devlet Planlama Teşkilatı’ndan (DPT’den) ve Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı (21 Aralık 1987-30 Mart 1989), Yıldırım Akbulut Başkanlığındaki 47’inci Hükümet’te de Maliye ve Gümrük Bakanı (29 Mart 1990-23 Haziran 1991), 9 Şubat 1993’te Bolu Gerede yakınlarında geçirdiği trafik kazasında eşi ve kızıyla birlikte yaşamını yitiren İstanbul Milletvekili Adnan Kahveci idi.
(Saygıyla anıyorum, ışıklar içinde uyusun.)
KEY Yasası, 26 Kasım 1999’da, 588 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yürürlükten kaldırıldı.
İktidarda, Demokratik Sol Parti (DSP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Anavatan Partisi (ANAP) koalisyonu vardı.
8 Mayıs 1999’da kurulan, 18 Kasım 2002’de de biten 57’inci Hükümet’in Başbakanı Bülent Ecevit’ti.
17 Ağustos 1999’daki “Marmara Depremi” diye de anılan Gölcük merkezli 7.2 büyüklüğündeki deprem, 57’inci Hükümet döneminde oldu.
Ne hikmetse…
KEY Yasası’nın yürürlükten kaldırılması, 17 Ağustos Marmara Depremi’nden 3 ay sonra gerçekleşiyor!
Ve…
İktidarı, 3 Kasım 2002’deki Genel Seçimleri’nde yüzde 34 oyla 1’inci çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)’nin, Abdullah Gül Başkanlığındaki 58’inci Hükümet’ine devreden 57’inci Hükümet’in yaşayan Bakanlarına -hele de Bayındırlık ve İskan Bakanı (o tarihte MHP’li, şimdi İyi Parti’li ve de 17 Ağustos depreminden hemen sonraki süreçte inşaat malzemeleri alımlarında adı akçeli işlerle çokça/sıkça anılan- Koray Aydın’a sormak gerek:
KEY’i neden, hangi gereksinimden/gereksinimlerden ötürü yürürlükten kaldırdınız?
KEY’in, 1 Ocak 1987 ile 26 Kasım 1999 arasında (yaklaşık 12 yılda) toplam ne kadar parası oldu?
Çalışan memur, işçi, esnaftan kesilen bu para nereye/nerelere, hangi tarihlerde, ne miktarda harcandı, 58’inci AKP iktidarına ne kadar para bırakıldı?
2007 yılına gelindi.
İktidarda “60’ıncı Hükümet”; Başbakan, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan.
www.hurriyet.com.tr’nin 6 Nisan 2006 günlü “KEY ödemeleri en erken 2007’de” https://bigpara.hurriyet.com.tr/haberler/genel-haberler/key-odemeleri-en-erken-2007-de_ID558918/ başlıklı haberin ilk paragrafında “Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiyesi için hazırlanan kanun taslağı, Bakanlar Kurulu`nun imzasına açıldı. Taslağın bu yıl içinde kanunlaşması halinde, 5-6 milyon kişiyi ilgilendiren ödemelerin en erken 2007’nin ikinci çeyreğinde gerçekleşeceği belirtiliyor” diye yazıyor.
KEY ödemelerine ilişkin yasa 2007 yılında Kamutay Genel Kurulu’nda geçiyor, hak sahiplerine ödemeye Temmuz 2008’den itibaren başlıyor.
Şimdi de…
AKP yönetimine, 60’ıncı Hükümetin Başbakanına, yaşayan Bakanlarına, -özellikle Maliye (şimdiki Hazine ve Maliye) Bakanı Mehmet Şimşek’e-, Milletvekillerine soralım:
57’inci Hükümet’ten, 60’ıncı Hükümet’inize/iktidarınıza ne kadar KEY parası kaldı?
Hak sahiplerini “ev sahibi” yapma yerine, 100 (yüz) – 1300 (bin üç yüz) TL arası para ödeme gereksinimini neden duydunuz?
Hak sahiplerine toplam ne kadar KEY parası” ödediniz?
“KEY parası”ndan kalan oldu mu?
Olduysa, ne kadardı?
Yoksa…
Ödemelerle “KEY parası” sıfırlandı mı?
Muhalefete dönelim:
Anlatmaya çalıştığım konuyu hiç düşündünüz mü?
Neden gündeminize almadınız?
Neden Türkiye’nin gündemine taşımadınız?
Neden sorgulamadınız?
Neden sorgulatmadınız?
Neden hala geçmişteki bu konuda, günceldeki “konut sorunu”nda ve gelecekteki “Kentsel Dönüşüm Yasası uygulaması”ndan kaynaklanacak “evsizleşme/konutsuzlaşma” tehlikesine karşın suskunsunuz?
Vatandaşa da sitemle birkaç soru:
KEY’den ötürü maaşından her ay para kesilirken; bu paranın, seni ev sahibi yapmak için kesildiğini neden kavrayamadın?
KEY Yasası yürürlükten kaldırılırken; “Beni barınma, ev sahibi olma hakkından yoksun bırakamazsınız, KEY Yasa’mı yürürlükten kaldıramazsınız?” diye feryat etmedin, sokağa çıkmadın, eylemler yapmadın, KEY Yasası’nın iptalini engelleyemedin?
KEY paralarının toplam miktarının ne kadar olduğunu, nerelere harcandığını, ne kadarının kaldığını ve KEY Yasası’nın yürürlükten kaldırmaktaki ana amacın ne olduğunu neden düşünmedin, sorgulamadın, gündeme, yargıya taşımadın?
Yasal barınma ve mülk hakkının, tapu güvencesinin elinden alınmasına neden sessiz, tepkisiz kaldın?
“KEY paraları ödenecek” denildiğinde, KEY paranı almak için banka önlerinde saatlerce kuyrukta beklerken, ödenecek paranın yüzde kaçta kaçı olacağını usundan (aklından) neden geçirmedin?
Neden daha sonra çevrenle, KEY’daşlarınla iletişime, söylem ve eylem içine geçmedin?
Ve ve…
Sana bu “mağduriyet”i yaşatanlara, bu “mağduriyet”ten siyasi ve parasal getiriler, kazanımlar peşinde koşanlara, seni “mülkiyet hakkı”ndan, “tapu güvencesi”nden yoksun bırakanlara/bırakacaklara inanmayı, güvenmeyi hala sürdürecek, yerel ve genel seçimlerde hala oy vermeyi düşünecek misin ve sandığa gittiğinde oy verecek misin?
Yanıtın “Evet” ise…
Kusura bakma…
İçim parçalanarak söyleyeceğim:
Sen bu “mağduriyeti, mağduriyetleri” h a k ediyorsun!
Bu kadar düşüncesizlik, duyarsızlık, tepkisizlik olmaz ki!
Gene de ben, senin için yazacağım, savaşım vereceğim!..
* Kapatılan
Yorum Yaz