“ASKIDA EKMEK” KRİZ ÇIKARIR MI, “CUMHUR İTTİFAKI”NI VE “İKTİDARI”NI DAĞITIR MI?..

  • 0
150 150 bakikarakol

20 Şubat 2018’de “Cumhur İttifakı”nın “resmi” olarak gerçekleşmesinden 4 ay 6 gün sonra 24 Haziran 2028’de yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimi’nden 1 ay 2 gün sonra (26 Temmuz 2018), MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ekmeğe yapılan zamdan ötürü “Askıda Ekmek Kampanyası”nı başlattı.
MHP’nin içinde yer aldığı “Cumhur İttifakı”nın ve “Cumhur İttifakı İktidarı”nın büyük ortağı AKP’den olumsuz tepki gelmedi; hoşnut olanalar vardı.
Kampanya, vatandaşlar arasında ilgi gördü; kimi fırınlarda uygulandı.

Aradan 2 yıl 3 ay 10 gün geçti.
26 Temmuz 2018’den, 16 Ekim 2020 Cuma gününe gelindi.
Gündem bombardımanı altında bunalan Türkiye’nin gündeminde gene ekmek zammı vardı.
“Cumhur İttifakı”nın ve “Cumhur İttifakı İktidarı”nın küçük ama etkili ortağı MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli “Ekmek fiyatlarındaki artış dikkatle takip edilmeli. Bu sebeple ‘askıda ekmek’ projesini başlatıyorum. Hali vakti yerinde her vatan evladı, kendisine en yakın ekmek fırınına gitmeli, eğer 2 ekmek alacaksa 3 ekmek parası ödemeli. Unutmayalım ki inancımız ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ esasına dayanmaktadır” diyerek, ikinci “Askıda Ekmek Kampanyası”nı başlattı.

Bu defa yerildi.
Çünkü…
“Cumhur İttifakı”nın “Cumhur İttifakı İktidarı”, ekonomik alanda da başarılı olamamıştı, vatandaşı “askıda ekmeğe muhtaç” etmişti.

Bahçeli’nin “Askıda Ekmek Kampanyası”nın ikincisini başlattığı 16 Ekim 2020 Cuma gününden üç gün sonra, 19 Ekim 2020 Pazartesi günü, İstanbul MHP Milletvekili ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın, “@E_SemihYalcin” twitter hesabından şunları paylaştı:
“Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin başlattığı askıda ekmek kampanyası bazı ciğersizlerin midesine dokundu. Aşımızı taşa çevirenler, soframıza tefrika taşıyanlar, huzurumuza kaos doğrayanlar iş başında. Haramla beslenip zehir kusan tipler helal lokmanın değerini ne bilsin! Kimselere ahvalini açmadan ihtiyacını gidermenin tat ve saffetini utanmazlar nasıl hissetsin!
Askıda ekmek, asil ve âlicenap ecdadımızın yüzlerce yıllık tesanüt geleneğinin bugüne yansımasıdır. Yaralamadan yardım etme, incitmeden paylaşma inceliğinin muazzam bir tezahürüdür.
Askıda ekmeğe siyaset katmak ve bundan suni gündemler icat etmek; milletin aşına kir akıtmaktır, ekmeğine zehir sürmektir, sofrasına necaset bulaştırmaktır. Askıda ekmek kampanyasından ekonominin batakta olduğu, milletin fakrüzaruret içinde kaldığı çıkarımında bulunan densizler çekilin! Millî kültürümüzün yüksek değerlerini mülevves ellerinizle kirletmeyin.” https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/mhpden-elestirilere-tepki-ekonominin-batakta-oldugu-cikariminda-bulunan-densizler-cekilin-1774580

Ortalık karıştı.

“Bahçeli, askıda ekmek kampanyasını bir de değil, iki kere neden başlatmıştı?
Yalçın, unutulup giden olayı 3 gün sonra neden gündeme taşmıştı?” diye soruları ve tartışılır oldu.

Sahi…
Dertleri, amaçları neydi?!

Yalçın’ın alevlendirdiği 19 Ekim 2020 Pazartesi günü, Deniz Zeyrek’in “Askıda ekmek varken Erdoğan seçime gitmez” başlıklı yazısı Sözcü Gazetesi’nde çıktı.
Zeyrek yazısını şöyle bitiriyordu:
//Desteklediği iktidar “Türkiye uçuşa geçti” açıklamaları yaparken, Bahçeli’nin başlattığı kampanya ülke gerçeğini bütün netliğiyle gün yüzüne çıkardı.
Muhalefet aylarca uğraşsa bunu yapamazdı.
Emin olun, bilgiyle yazıyorum, kampanya en çok AK Parti’yi rahatsız etti.
Bize hep soruyorsunuz ya “erken seçim olur mu” diye…
“Askıda ekmek varken Erdoğan seçime gitmez” diyorum.Çünkü askıda ekmek varsa Türkiye’yi halihazırda yönetenler için sandıkta iktidar yoktur.// https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/deniz-zeyrek/askida-ekmek-varken-erdogan-secime-gitmez-6086947/

“Emin olun, bilgiyle yazıyorum” diyen Zeyrek’in “Kampanya en çok AK Parti’yi rahatsız etti” saptamasına ve vurgusuna katlıyorum.
AKP’liler çok rahatsızdılar.
Rahatsızlıklarını, huzursuzluklarını, “korkularını” yüz ifadelerinden, gözlerindeki boş bakışlardan ve seslerindeki titremeden belli ediyorlardı.
“Cumhur İttifakı” ve Cumhur İttifakı İktidarı” içinde derin bir kriz olduğunu gizleyemiyor, açığa vuruyorlardı.

19 Şubat 2001’deki’nin benzeri kriz, 19 yıl 11 ay veya 20 yıl sonra yaşanır mı?!

Yaşanır.

19 Şubat 2001 yılındaki krizde, Bülent Ecevit Başkanlığındaki Hükümette, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’la birlikte Başbakan Yardımcısı olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, o zamanki gibi, şimdi de, krizin hemen ardından “Erken seçim” diye tutturur mu?!

AKP’deki rahatsızlık, huzursuzluk, hoşnutsuzluk tavan yapıp “Cumhur İttifakı’nın dağılması, erken seçime gidilmesi korkusu” hepten açığa çıkarsa, evet, Bahçeli “erken seçim” der.

MHP’liler böyle bir gelişmenin olmasını istemiyorlar, olmasından korkuyorlar.

İstememelerini, korkularını, Hürriyet’ten Hande Fırat “2018’den bugüne MHP’nin ‘askıda ekmek’ projesi” başlıklı dünkü (20 Ekim 2020 Salı) başlıklı yazısında şöyle dile getiriyor:
//MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘askıda ekmek’ kampanyası aslında yeni değil.
2018 yılının Haziran ayında ekmek fiyatlarındaki artış üzerine MHP Genel Başkanı zammın insani ve vicdani olmadığını söyleyerek, “Ankara’da, özellikle de Çankaya’dan başlamak üzere ‘askıda ekmek’ projesini başlatıyorum” demişti. Bugün o kampanya yeniden gündemde. Peki ama neden ihtiyaç duyuldu? MHP, ekonomide işlerin yolunda olmadığı yönünde bir imada mı bulundu? Bu durum AK Parti kanadında bir rahatsızlık mı yarattı? Soruların yanıtlarını MHP kulislerinde aradım. İşte yanıtları:
Kampanya eski kampanyanın devamıdır. Ekonomik sıkıntıdan dolayı başlatılmadı. Osmanlı’nın en şaşalı döneminde bu tip yardımlar yapılıyordu. Refah dönemlerinde de âdettir.
Buradan bir çıkarım yapıp bunu siyasete alet etmek yanlıştır.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir şey söyleyecekse açık ve net söyler. Ekonomi ile ilgili bir görüşü var ise onu da ima etmeden açıkça dile getirir.
AK Partili yetkililerden MHP’ye bu konuda bir rahatsızlık iletilmedi.// https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/hande-firat/2018den-bugune-mhpnin-askida-ekmek-projesi-41640541

  • 0

Yorum Yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.